15

Bardzo łatwy sernik wam zapodam

Ciasta i desery
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 12-15 zł prosty ? 250

Składniki:

  • 1 kg sera mielonego (w wiaderku),
  • 8 jaj,
  • 1 kostka masła roślinnego,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe (w ostatecznośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej),
  • bakalie

Jak przyrządzić?

Ucieramy mikserem cukier z żółtkami, po chwili dodajemy po łyżce masła i dalej miksujemy, dodajemy po łyżce ser i budynie (lub mąkę), miksujemy - koniec miksowania masy. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 8 białek, kiedy piana będzie sztywna, dodajemy ją do masy serowej i łyżką mieszamy. Przekładamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tak około 200 stopni) i pieczemy 1 godz.

Potrzebne przybory:

mikser, 2 garnki, szklanka, łyżka

Jak podawać?

Serniczek można jeść jeszcze ciepły, można go też polać polewą czekoladową i wtedy jest jak po wiedeńsku.

Skomentuj

15

Komentarze (15)

  • asia 06.04.2007
    tylko jesli jest ze smierdzacego sera
    0
    0 | 0
  • asia 12.10.2007
    Serniczek wyszedł pyszny i wcale nie śmierdzi . Wszystkim smakowało , a szczególnie mi .
    0
    0 | 0
  • GRAZA 03.03.2008
    ŻADEN SERNIK NIE MOZE SMIERDZIEC CHYBA ZE "MALIZNĄ"
    0
    0 | 0
  • kucharczyk 08.03.2008
    smierdziec moze jak wlozysz jakis skladnik smierdzacy. Jestem w trakcie pieczenia,zapach w calym domu:) Po 30minutach juz ... Więcej
    0
    0 | 0
  • 21.03.2008
    Właśnie się dopieka bardzo łatwy,pachnie w całym domu .Nie rozumiem jak może wam śmierdzieć chyba, że ktoś zbuka wbił. :) ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Tydea 14.05.2008
    Proszę o rade-pierwszy raz piekłam sernik ,wiec nie mam doswiadczenia.Skorzystalam z tego przepisu -serniczek wyszedł prze... Więcej
    0
    0 | 0
  • Tydea 14.05.2008
    Zapomniałam dodać ze piekłam 50 minut.
    0
    0 | 0
  • ninotka 05.11.2008
    Sernik zawsze opada nie przejmuj się to nie twój błąd taki urok tego ciasta :)))
    0
    0 | 0
  • Agnieszka 27.03.2010
    Dziś piekłam - udał się przepyszny! Dzięki za ten przepis!!!
    0
    0 | 0
  • Ewa 30.07.2011
    Własnie się piecze az nie moge się doczekać zwłaszcza że to mój pierwszy wypiek w życiu:)
    0
    0 | 0