18

Banany w czekoladzie (gorące)

Ciasta i desery
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 10 zł prosty 250

Składniki:

  • - banany, ok 10 szt.,
  • - tabliczka (100g) dobrej czekolady mlecznej,
  • - folia aluminiowa (tego się nie je).

Jak przyrządzić?

Robimy dwa podłużne nacięcia skórki wzdłuż krzywizny banana, odchylamy skórkę w stronę "ogonka", następnie nacinamy na ok 1/2 głebokości wnętrze banana. Po wykonaniu tej czynności bierzemy czekoladę (połamaną, kazda kostka na pół) i wkładamy w powstałe nacięcie (ok. 3-4 kostki na szt.). Następnie układamy skórę z powrotem, i zawijamy całość w folię alu. Pamiętać należy o tym, aby tak zawinąć folię, żeby czekolada nam nie wypłynęła. Tak przygotowane banany wkładamy do piekarnika (ok. 200 C) na ok 10-15 min. Spożywać na gorąco.

Skomentuj

18

Komentarze (18)

  • aga 21.07.2004
    Romku, masz podziekowania od mojego faceta, ktory nie wiedzial, czy woli na deser banana, czy czekolade. Teraz ma dwa w jed... Więcej
    0
    0 | 0
  • Alutka 17.08.2005
    Świetny przepis! Jeszcze nie tego nie robiłam ale nie omieszkam spróbować. Gratulacje za świetny pomysł.
    0
    0 | 0
  • Kala 26.08.2005
    Pychaaaa!!!!! Widze,ze rośnie nam drugi Pascal hi hi hi ;) W sam raz po sytej kolacji...mój chłłopak jadł mi z ręki i dzięk... Więcej
    0
    0 | 0
  • kicia 20.11.2005
    ja robię to trochę inaczej. układam banany poziomo na folii aluminiowej (każdy na osobnej folii) w naczyniu żaroodpornym. o... Więcej
    0
    0 | 0
  • MARCINO 04.12.2005
    witam..bardzo ciekawy przepis...zapowiada sie bardzo smacznie i w dodatku niedrogo...dzis podam to mojej zonce jako deser p... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ewcia 26.05.2007
    nie wiem nie robiłam ...ale zaraz wypróbuje .. :):)
    0
    0 | 0
  • Panczo 24.08.2009
    Dobre jest jeszcze jak do środka włoży się bakalie lub kawałki orzechów włoskich.
    0
    0 | 0
  • 30.10.2009
    Ja dodaję powidła śliwkowe[ewentualnie dżem) (wraz z czekoladą) Mleczną czekoladę zastępuję deserową. Po tych czynnościac... Więcej
    0
    0 | 0
  • 30.10.2009
    To znowu Ja. Najpierw do nacięcia,czy nacięc. W zależnosci jak przygotowujecie, dodać powidła a ptem włożyć kostki cze... Więcej
    0
    0 | 0
  • Asia;)) 29.05.2010
    moim zdaniem przepis słaby i danie też mi nie smakowało;(
    0
    0 | 0