61

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą

Wegetariańskie
Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Porcje: 2
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 200 g szpinaku,
  • 125 g ricotty,
  • gałka muszkatołowa,
  • zielone pesto,
  • tarty parmezan,
  • garść orzeszków piniowych,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (61 komentarzy)

  • gość 26.09.2013, 11:39
    az slinka cieknie.... poprosze wiecej taki przepisow...
    7
    5 | 2
  • gość 26.09.2013, 16:56
    uwielbiam takie lekkie posiłki!
    10
    5 | 5
  • gość 05.11.2013, 10:30
    No rzeczywiście, 380kcal to tyle co nic. Półtora pączka.
    9
    6 | 3
  • gość 09.03.2014, 19:14
    wystarczy mniej parmezanu i kalorycznosc spadnie o polowe
    14
    11 | 3
  • gość 26.03.2014, 22:40
    smażony baklazan jest najlepszy,nie przepadam za wloskim przepisem na kwaśno
    7
    3 | 4
  • gość 26.03.2014, 22:40
    smażony baklazan jest najlepszy,nie przepadam za wloskim przepisem na kwaśno
    4
    2 | 2
  • gość 10.04.2014, 13:13
    ehhhhh
    2
    1 | 1
  • MAGDA 14.04.2014, 19:23
    jak mozna 15-20 min opiekac bakłażana?? NIECH MI KTOS ODPOWIE PO CO???
    8
    6 | 2
  • MAGDA 14.04.2014, 19:26
    szpinak koniecznie kilkanaście sekund podpiecz z czosnkiem> i do roladki dodaj ser feta SMACZNEGO:))
    9
    5 | 4
  • Annka 11.05.2014, 20:48
    Ja na co dzień mam catering Perfect Diet i bardzo często jadam bakłażana czy szpinak, ale razem w połączeniu jeszcze z rico... Więcej
    8
    5 | 3