4

Bakłażan z kozim serem

Wegetariańskie
Plastry bakłażana zapieczone z kozim serem to smaczna przystawka lub danie wegetariańskie. Można z bakłażanem zapiekać przeróżne sery w towarzystwie pomidorów. Jednak to właśnie twardy kozi ser nadaje bakłażanowi odpowiedni charakter. Teraz, gdy wszystkie składniki wybornego dania są najtańsze, warto pochylić się nad tym przepisem.
Porcje: 4
Koszt: 25 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 20 dag twardego koziego sera,
  • 4 pomidory,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • 10 ml oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż, na plastry.

Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej plastry przez 1 min. z każdej strony.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

Ser kroimy na plastry i kładziemy na bakłażanie.

Pomidory myjemy, kroimy na plasterki i układamy na serze.

Posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.

Pieczemy około 15 minut.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • Hasia 12.09.2012, 11:05
    Zuza,ale dałaś czadu .Kochani spróbujcie.Rewelacja . Goście pospadali z krzeseł ,a najszczuplejszy gość zeżarł najwięcej.... Więcej
    0
    0 | 0
  • tadek-jadek 01.04.2014, 14:23
    Po ch.ja dajecie przepisy sprzed półtora roku? Teraz, kiedy pomidory są niejadalne?
    0
    0 | 0
  • gość 01.04.2014, 17:42
    Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś pol... Więcej
    1
    0 | 1
  • gość 12.08.2015, 11:06
    Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi,raz chudłam szybko raz wolno.Jak szybko... Więcej
    0
    0 | 0