8

Babeczki w trzech smakach

Ciasta i desery
Do puszystych, niewielkich babeczek potrzebna jest tylko odrobina kulinarnej fantazji, bo tylko od nas zależy, jaki nadamy im wygląd i smak. Pokryte kremem toffi, słodkie z lekką orzechową nutą, z bitą śmietaną i egzotycznymi owocami, z masą żurawinową... Domowe babeczki mogą też być inspiracją twórczą dla dzieci, bo przecież to one posiadają największą wyobraźnię.
Porcje: 4
Koszt: 25 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 1 i pół szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

    Nadzienie:

  • 100 g suszonej żurawiny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 100 g krówek,
  • 2 łyżki śmietanki,
  • łyżeczka masła,
  • kilka połówek orzechów włoskich,
  • 200 ml śmietanki 30-36%,
  • łyżka cukru,
  • miks owoców z puszki lub świeże owoce.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, ciągle mieszając dodawać pojedynczo jajka.

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

Ciasto mieszać, aż powstanie gładka masa.

Papierowe foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Upieczone babeczki odstawić do wystygnięcia.

Żurawinę włożyć do rondelka (kilka owoców zostawić do dekoracji), podlać 4 łyżkami wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować.

Tak przygotowaną masą żurawinową wyłożyć na 1/3 upieczonych babeczek i udekorować owocami żurawiny.

Krówki rozpuścić razem z masłem i śmietanką i gorącą masą polać połowę pozostawionych babeczek.

Udekorować połówkami orzechów włoskich.

200 ml śmietanki z łyżką cukru ubić na sztywno i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować pozostałe babeczki.

Na wierzchu położyć owoce.

Jak podawać?

Babeczki ułożyć na jednym półmisku.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • 17.04.2012, 14:41
    Babeczki są ok;) Tu mam cos jeszcze lepszego. Ta wiedza otworzy Ci oczy www.steelfuckers.blogspot.com
    0
    0 | 0
  • ola 17.04.2012, 18:34
    az slinka cieknie, ale nie nie nie, wakacje za pasem, trzeba wage zrzucac a nie przybierac
    0
    0 | 0
  • Gabi 17.04.2012, 20:11
    Może smakowo są dobre, ale nie mają apetycznego wyglądu, są nie dopracowane.
    0
    0 | 0
  • Znafca babeczkóf 18.04.2012, 09:01
    Babeczki w naturze występują w kilku smakach ale najważniejsze to : Śledziowy, karpiowy i szprotkowy. Każdy z tych trzech s... Więcej
    0
    0 | 0
  • Babeczka w czwartym smaku 11.04.2013, 14:15
    Ja podjeżdżam trochę śledzikiem.
    0
    0 | 0
  • goÅÄ 23.08.2014, 21:56
    LzptDz emffgwpvofsr, [url=http://dwewwjgkxeta.com/]dwewwjgkxeta[/url], [link=http://qhfjjrjvtufy.com/]qhfjjrjvtufy[/link],... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 24.10.2015, 17:23
    Skal ikke motsi deg pe5 den nei;)Fredagskvelder er og blir BEST:)He5per du har kosa deg masse resten av helga ogse5 spunpa:... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 28.10.2015, 01:13
    Me dull. You smart. That's just what I neeedd.
    0
    0 | 0