Sok z marchwi - właściwości odżywcze i domowe sposoby przygotowania soku z marchewki
Marchew – skarbnica witamin i minerałów
Marchew jest warzywem niskokalorycznym – w 100 g mieści się zaledwie 41 kcal. Bogata jest natomiast w witaminy takie jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina). Odnajdziesz w niej również liczne minerały jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy fosfor.
Choć marchew słynie chyba przede wszystkim z zawartości beta-karotenu, który wspiera proces opalania na piękny, złocisty kolor, to oczywiście nie jedyne, co oferuje. Dlaczego zatem warto wpisać marchewki w swój codzienny jadłospis? W dużym skrócie – zawarte w marchwi składniki wspierają funkcjonowanie wzroku i zapobiegają jego chorobom, podnoszą odporność organizmu i spowalniają proces starzenia się (w tym pojawiania się kolejnych zmarszczek).
Cały czas prowadzone są badania pod kątem antynowotworowego działania marchwi i wyniki przedstawiają się bardzo obiecująco. Oczywiście, aby marchew mogła przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów, musi być spożywana rzeczywiście regularnie. Dzięki swoim składnikom marchewka obniża poziom cholesterolu i tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy. Warto jeszcze dodać, że sok z marchwi przeciwdziała problemom trawiennym u małych dzieci. To zaledwie kilka zalet płynących z sięgania po to cenne i smaczne warzywo.
Marchew w codziennej diecie
Najczęściej jemy marchewkę gotowaną, duszoną czy pieczoną. Tymczasem surowa marchewka to prawdziwa bomba witaminowa i właśnie w takiej postaci najlepiej ją jeść lub… pić. Ta ostatnia opcja oczywiście w postaci soku. Zrezygnuj jednak z gotowych soków, które zalegają na sklepowych półkach i przygotuj swój własny w domowym zaciszu. Będzie nie tylko o wiele taniej, ale przede wszystkim zdrowiej. Jak przygotować taki zdrowy sok marchewkowy?
W bardzo szybki i łatwy sposób przygotujesz wartościowy sok z marchwi, jeśli skorzystasz z dobrodziejstw współczesnych technologii i sięgniesz po nowoczesną wyciskarkę wolnoobrotową. Nie posiadasz takiego urządzenia? Koniecznie zastanów się nad jego nabyciem, bo znacznie ułatwi Ci ono codzienne przygotowywanie świeżych soków i wielu innych posiłków. My na pewno polecamy wyciskarkę Panasonic MJ-L500, której metalowa śruba tłocząca bez problemu poradzi sobie z nawet najtwardszymi marchewkami zachowując przy tym 100% wartości odżywczych tego warzywa.
Najlepsze przepisy na sok z marchwi
Sok marchewkowy jest bardzo popularny, bowiem jest zwyczajnie wyjątkowo smaczny. Ma charakterystyczny słodkawy smak, więc chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli, ale także dzieci, a to ogromnie ważne! Możesz przygotować sok z samej marchewki lub też nieco poeksperymentować i dodać do niego także inne produkty.
Świetnym połączeniem będzie marchew (6-7szt), jabłko (2szt), pomarańcz (2-3 szt.). Oczywiście możesz zmieniać proporcje, aby uzyskać smak, który Ci najbardziej odpowiada. Jeśli natomiast masz ochotę na nieco mocniejszy akcent, zrób sok z marchwi i selera naciowego. W tym zestawieniu również dobrze sprawdzi się dodatek jabłka. Marchew bardzo smacznie wypada w połączeniu z bananem lub burakiem. Tak na dobrą sprawę nie ogranicza Cię nic poza własną wyobraźnią. Śmiało sięgaj codziennie po wyśmienity, zdrowy sok z marchwi i dziel się nim z najbliższymi, bo solidna porcja zdrowia jest tym, co najlepsze!